Reacties van parochianen op de adviezen m.b.t. de toekomst van de geloofsgemeenschap Ireneüs. (jaarvergadering dd. 06-10-24)
Onder elk advies is weergegeven wat de parochianen tijdens de jaarvergadering van 06-10-2024 op de post-its en op de grote A2 vellen hebben geschreven. Vervolgens vond bij elk advies ook een nagesprek plaats geleid door Anton de Bruin.
Om zoveel mogelijk vragen te beantwoorden en informatie te verstrekken, heeft de Denktankgroep naderhand,
in de vergadering van 21-10-2024, deze reacties besproken en daar waar het kan nog een aanvulling of antwoord gegeven. Dit is in groen cursief weergegeven.
1.Het Ireneüsberaad adviseert aan het Emmaüsbestuur dat alle vieringen in de kerken van Ens en Marknesse per 31 december 2025 worden beëindigd.
-Onvermijdelijke ontwikkeling, is goed om één parochie in de NOP te zijn.
-Niet mee eens!, álle vieringen is té radicaal.
-helemaal mee eens.
-Wat is het te verwachten resultaat van de kerkbijdrage? Weegt dat op tegen de kosten van onderhoud?
-Akkoord!
-Realistisch advies, ook dapper!
-Heel jammer dat dit gaat gebeuren. Het gaat ten koste van het sociale leven in het dorp.
-En waar blijft de Poolse gemeenschap? Daar wordt helaas geen woord over gesproken!
-Wat gebeurt er met onze Poolse gemeenschap, waar gaan die heen?
Opmerkingen in nagesprek:
-Dhr. Van de Berg Marknesse; Worden de kerkzaaltjes ook gesloten?’ Het Gebouwtje in Ens blijft een Rijksmonument.
-Wordt het kerkzaaltje in Ens mee verkocht? Antw: ‘Dat weten we niet. Wat we willen behouden daar moeten we ons voor inzetten’.
-Truus; Financiën is niet de belangrijkste reden voor de kerksluitingen. Het gebrek aan vrijwilligers en kerkbezoekers, klein pastoresteam en geen aanwas van jonge mensen speelt ook een grote rol hierin.
2.De geloofsgemeenschap H. Ireneüs zal in de huidige vorm ophouden te bestaan. De organisatie van de activiteiten van de H. Ireneüs worden overgenomen door de Emmaüsparochie of door de parochianen in de dorpen.
-Prima, kan niet anders.
-Communicatie via de mail intensiveren. Wel en wee delen en ook activiteiten via de mail communiceren.
-Activiteiten in de Ireneüsparochie ( geloofsgemeenschap) wel door eigen parochianen laten verzorgen. Wel in relatie blijven met het Emmaüsbestuur. ‘Korte’ acties kunnen nog wel door dorpelingen gedaan worden. Voor langdurige commissies zal het erg moeilijk worden.
-In de dorpen inventariseren dat er op dorpsniveau bijv. 1 x per maand een viering of iets anders georganiseerd kan worden, om aan de basis elkaar vast te houden en betrokkenheid te behouden.
(dit is een mooi streven en dit zal in elk dorp door de gemeenschap zelf georganiseerd moeten worden. Dat betekent in de praktijk; een ruimte regelen, een viering in elkaar zetten, communicatie naar de dorpsbewonersverzorgen, muzikale ondersteuning zoeken, een voorganger regelen, en dit alles door vrijwilligers)
-Een maandelijkse viering zou bijv. in Ens prima kunnen in het gebouwtje.
-Zou voor het Ireneüsbestuur mooi zijn als Emmaüs het overneemt maar dat is niet reëel. Emmaüs is overkoepelend en zijn ook vrijwilligers. Er moet wel iets in de dorpen blijven.
-Het gebouwtje neemt een belangrijke plaats in voor de katholieke gemeenschap in Ens. Ook de vrijwilligers ervan zijn er bij betrokken. Houd dat in stand. (als die mogelijkheid er is om ’t Gebouwtje te behouden dan zal het Ireneüsberaad dit zeker ondersteunen)
Opmerkingen in nagesprek:
-André Kroon: Het Emmaüsbestuur niet doen, als Emmaüsparochie samen doen!
3.Voor vieringen kunnen parochianen terecht in de Michaelkerk in Emmeloord.
-Ja, dat kan. Alleen niet iedereen zal dit doen.
-Dat doen we nu al.
-Voor mij is, na Marknesse, Emmeloord de dichtstbijzijnde kerk.
-Vooral ouderen zitten dan met vervoersproblemen. ‘Samen rijden’ opstarten?
-De nood der tijden dwingt ons
-De kerk in Emmeloord is veel te groot voor gewone vieringen.
-Er wordt niet over de jeugd gesproken of nagedacht?
-Als ik nu zie hoeveel mensen uit Marknesse en Ens in Emmeloord kerken, dat is véél te weinig!!!. Dus we blijven thuis bij de TV. (dus we gaan erheen, dan zijn er méér!)
-We moeten goed overleggen met geloofsgemeenschap Michael. We komen ‘hun gebouw’ in ‘hun tradities. (Net zoals alle geloofsgemeenschappen in de polder, gaat ook de Michaelgeloofsgemeenschap een verandering doormaken. “Hun gebouw’ gaat ‘ons’ gebouw worden en er zullen nieuwe tradities ontstaan die ons verbinden tot één Emmaüsparochie. En dat zal tijd en aandacht nodig hebben)
Opmerkingen in nagesprek:
-Vervoersproblemen oplossen op initiatief van kerkgangers samen. (is nu ook al in gang gezet)
-Michaelkerk wordt ‘ons’ kerkgebouw.
-Piet Koster: met vervoer, heeft de bezoekersgroep uit Kraggenburg de ervaring dat mensen niet zo snel willen bellen om een ander niet tot last te zijn. Toen hebben ze het anders aangepakt en laten weten dat de mensen van de bezoekersgroep langs rijden, en dat de mensen dan in kunnen stappen als ze mee willen. Hierdoor voelden de mensen zich bezwaard als ze niet meegingen…
-Bernard Dudink: Ens, Kraggenburg, Luttelgeest en Marknesse zijn groter dan Michaël geloofsgemeenschap, kunnen we niet samen met de dorpen één kerk open houden? (In de afgelopen jaren hebben we zelf laten zien dat dit niet haalbaar is. Er zijn weinig mensen die in een ander dorp gaan kerken. Bovendien blijven de redenen tot sluiting nog steeds bestaan; geen vrijwilligers, geen jongeren, klein pastoraal team. De Michaelkerk ligt het meest centraal voor de polderdorpen en moet ook de kans krijgen om een goede ‘doorstart’ te krijgen met ons allemaal)
-Dhr. Van de Berg sluit zich aan bij Piet Koster (Piet gaf aan het heel verdrietig te vinden dat de kerken gaan sluiten) en merkt op: verstand en gevoel liggen dicht bij elkaar.
-Truus; Uit de enquête wordt duidelijk dat we bij kerksluiting altijd parochianen verliezen. Wanneer Ens sluit geeft dat geen garantie dat men naar Marknesse gaat en andersom geldt dat ook. Sommige parochianen geven aan bij kerksluiting naar Emmeloord te gaan. Anderen geven aan thuis te blijven.
4.In de dorpen; Luttelgeest, Marknesse, Kraggenburg en Ens, kunnen uitvaarten en andere vieringen worden georganiseerd in een daarvoor geschikte accommodatie.
-Als er in ieder dorp één kerk open blijft kan daar ieder gebruik van maken.
-In Luttelgeest is de PKN-kerk.
-Kan prima, elk dorp heeft al goede gelegenheid.
-Standaard livestream organiseren, zodat iedereen die wil, kan kijken, ook als je niet in de gelegenheid bent om te reizen. (1 x goed idee) (zeker een goed idee, maar het heeft ook nadelen. Bij een uitvaart bijv. is het aan de familie om te bepalen of er een livestream komt. Het inzetten van een livestream zal voor oude parochianen, die anders niet naar de kerk gaan, een oplossing zijn. Maar het kan ook betekenen dat er nóg minder mensen naar de kerk komen en dan missen we de ontmoeting met elkaar.)
-Dit kan in ’t Gebouwtje in Ens. In ’t nieuwe dorpshuis van Marknesse. De Bosfluiter in Luttelgeest. Kan ook in Kraggenburg. Of PKN-kerk. (mee eens)
-Helemaal eens! Houd rekening met het verlangen van de ander.
-Ouderen die niet zelf naar de kerk kunnen, wordt daarvoor een vrijwilligers auto-groep die parochianen naar de kerk brengt gestart? (is nu ook al gestart)
Opmerkingen in nagesprek:
-geen
5.Het Ireneüsberaad adviseert dat de bezoekersgroepen actief worden ingezet voor de hele dorpsgemeenschap. Daartoe zoeken de groepen contact in het dorp met andere groepen die ook actief zijn op dit terrein. (PKN, Humanitas, Carrefour, Zonnebloem, Omzien).
6.(zie 5) Het Ireneüsberaad gaat uitzoeken of afgevaardigden van deze groepen, als subcommissie, een plaats kunnen krijgen in Dorpsbelang. (de Denktank gaat dit advies iets aanpassen. De subcommissie krijgt geen plaats in Dorpsbelang maar wordt, als subcommissie, zo mogelijk ondergebracht onder de paraplu van Dorpsbelang)
-Hierbij is communicatie heel belangrijk
-Punt 5 en 6 zijn positief, gaan over SAMEN OECUMENE.
-Een heel goed idee! Samenwerken=sterk worden.
-Zeker doen. Vele handen maken licht werk en geeft meer vreugde en betrokkenheid met het dorp.
-Dan hebben we echt wel nieuwe leden nodig in de bezoekersgroepen. Het is nu al heel moeilijk om er mensen bij te krijgen.
-De continuïteit komt in gevaar. Geen aanvulling van onderaf.
-Mee eens. Wel ondersteuning van de Rk kerk blijven bieden (financieel en inhoudelijk)
Opmerkingen in nagesprek:
- verbinding tussen de dorpen en parochie zelf blijven uitvoeren, het financiële gedeelte voor de bezoekersgroepen staande houden. Zorg dragen voor elkaar
- Cita Groot: jaarlijks een bedrag aan de bezoekersgroep doneren, is daar ruimte voor?
- Frans de Boer: er zal meer budget komen als de gebouwen verkocht worden, bij ‘De Goede Herder’ zijn ze hierover in overleg maar er is nog geen besluit.
- Mevr. uit Marknesse: er zijn bij de gemeente verschillende subsidie potjes een aanvraag bij de gemeente voor subsidie bezoekersgroep? Het WIJ gevoel moeten we met elkaar maken, Het WIJ.
- Mevr. Timmermans: het is echt niet nodig om altijd iets mee te nemen, een bezoekje is al goed!!!
- Ria Davids: komt ook vaak in de PKN kerk en daar hebben ze tijdens de dienst bloemen staan die na de dienst naar iemand gaan die een opsteker kan gebruiken. Waarom alleen de bloemen tijdens de dienst en daarna staan ze in een lege kerk. (dit idee wordt door het Ireneüsberaad met de bloemengroep besproken)
- Wanneer alle geloofsgemeenschappen van de polder samen de nieuwe Emmaüsparochie vormen, zal er over heel veel zaken nieuw beleid worden gemaakt. Zo ook over financiën. Wanneer de kerkgebouwen worden verkocht, is de opbrengst voor de geloofsgemeenschap van het betreffende kerkgebouw, minus een aantal % dat naar het bisdom gaat. Maar wat gebeurt er met deze ‘winst’ als er geen geloofsgemeenschap meer bestaat? Gaan de financiën dan naar de Emmaüsparochie? En hoe gaat het in de toekomst met de Kerkbijdrage? Zo zijn er veel vragen waarover gezamenlijk moet worden gesproken.
Het Ireneüsberaad gaat aan het Emmaüsbestuur voorstellen om een, nader te bepalen, bedrag voor enkele jaren te oormerken aan de betreffende dorpen. Dit bedrag kan worden ingezet voor nieuwe ideeën, diaconie, koor etc.
7.Het bestuur van de Emmaüsparochie en het pastoresteam blijven zorg dragen voor verbinding tussen elk dorp en de parochie en tussen de parochianen in de verschillende dorpen.
-Initiatief Emmaüs/pastores oké, wel met medewerking van parochianen uit de dorpen.
-Denken aan de mogelijkheid voor vieringen en ontmoetingen in de Markehof of
dorpshuis in Marknesse
-Hoe kun je dit, samen met elkaar, voor elkaar krijgen? Denksessie: Zet parochianen bij elkaar hoe zij hier naar kijken en aan gaan bijdragen.
-Wat gebeurt er met de koren?
-Voor de katholieke gemeenschap kunnen we één keer in de maand in de Markehof terecht.
-wel mee eens, maar de tijd zal wel ontbreken voor het pastorale team. Minder vieringen te doen, minder overleggen?
-met de Poolse gemeenschap in gesprek om het gebouw te verhuren, waardoor de kerk misschien langer open kan. (De Poolse gemeenschap en het Emmaüsbestuur zullen met elkaar in gesprek moeten over het gebruik van een (ander) kerkgebouw. De huur die nu ook wordt betaald door de Poolse gemeenschap lost de problematiekvan kerksluiting niet op)
-goed idee!
-mee eens, maar hoe gaat het bestuur dat invullen?
8.Welke adviezen zou je willen dat het Ireneüsberaad doorgeeft aan het Emmaüsbestuur voor de herbestemming van de beide kerkgebouwen?
-RK gebouw Marknesse behouden voor kleine/ niet te grote ceremonies (uitvaart/?)
-De bestemming van de kerk een sociale functie, waarbij de kerk deze functie behoudt bijv. seniorenappartementen. Hoe gaat het met de financiën van de gemeenschap in Marknesse?
-Bij fusering van de drie scholen de kerk in Ens verkopen aan de scholen zodat ze van de kerk en de huidige Rk-school één geheel kunnen maken.
-Dodenherdenking op 4 mei
-De kerk in Ens wordt best veel bezocht door de Poolse gemeenschap. Ik zou zeggen ’keer het om’, verkoop de kerk aan de Poolse parochie en huur de kerk af en toe terug. Maak ook duidelijk dat het anders eind 2025 hier afgelopen is. (1x mee eens)
-Appartementen voor starters en senioren (mee eens)
-Stiltecentrum voor meerdere geloven.
-Kerk gebruiken voor samenvoeging lagere scholen Ens.
-Kerk splitsen in kerk en horeca(Ens) kerk gebruiken voor gezondheidscentrum (Ens)
-Kerk in Ens doorgeven naar de Poolse gemeenschap. Mee eens(doorgeven>verkopen)
-Gezondheidscentrum met appartementen erboven.
Opmerkingen in nagesprek
-Hans Goes: in de dorpen Ens en Kraggenburg is geen restaurant, geen kerk waarom de kerk niet doormidden en dan aan de ene kant restaurant en de andere kant een ontmoetingsruimte voor gelovigen. b.v. MFC
-André Kroon: koper bepaalt wat er met het kerkgebouw gebeurt maar één ding zal hij wel heel fijn vinden en dat is dat de toren blijft staan.
-Mevr.? Parochianen die schenkingen hebben gedaan, daar zeer zorgvuldig mee omgaan!!! (Zeker en dit staat ook beschreven in het ‘protocol kerksluiting’, welke moet worden gevolgd).
-Jan Schleper geeft aan dat de koren sowieso doorgaan.
-Truus; tot slot openstaande vragen; de jeugd komt niet in de kerk en is er nu ook niet bij. Dat betekent dat onze tradities niet aansluiten bij de behoeftes van de jeugd. Daar moet dus iets anders voor/door worden bedacht’.
-Er is in het verleden wel eens gesproken met de Poolse gemeenschap over eventuele aankoop van de kerk. Daar is tot nu toe geen belangstelling voor.
9.Wat wil je nog zeggen?
-Wat fijn dat jullie zoveel voorwerk hebben gedaan. Voor mij is dit een hele geruststelling.
Mededeling vanuit het Ireneüsberaad aan het eind van de jaarvergadering: Wanneer u alles laat bezinken en er blijven vragen/ ideeën in uw hoofd, neem dan gerust contact met ons op.
Wat niet genoemd is op de jaarvergadering is dat er in beide kerkgebouwen aan het begin van 2026 een plechtige sluitingsviering wordt gehouden.
Rondvraag:
Jan Schleper pleit ervoor om in de kerk te vieren en niet in de Markehof. ‘Het is toch maar voor één keer in de maand’. Het koor vindt het benauwd en het zingen gaat zwaar. En in Ens wordt de kerk toch verwarmd voor de Poolse gemeenschap, dan kunnen we er toch ook gaan zingen? Ireneüsberaad neemt de vragen mee. (Het Ireneüsberaad heeft besloten om deze winter in Ens te kerken in het kerkgebouw en in Marknesse in de Markehof)
Naar het nieuwsoverzicht
19.00 uur, Emmeloord
19.00 uur, Emmeloord
, Tollebeek
15.00 uur, Kerk Ens
10.00 uur, Luttelgeest